Alltid har man något “top of mind” och när vi nu ska skapa upplevelser 2020 så har vi följande i åtanke…
Hjärnforskningen visar att vi behöver social interaktion för att må bra. Anders Hansen förklarar hur det biologiska behov vi har av umgänge inte tillfredsställs digitalt. Likes, status uppdateringar, sms, FaceTime och emojis räcker inte till. Vi behöver ses. Live. Rapporter visar att vi blir alltmer deprimerade och trendspanare säger att kommande headlines 2020 kommer handla om ensamhet. Det vill vi råda bot på genom att skapa interaktiva upplevelser där människor får mötas och umgås. Ur ett socialt hållbarhetsperspektiv upplever vi att köpcentrumen har en naturlig roll att fylla här i samhället när torg och folkparker har tömts från medborgare. Att arrangera kvalitativa upplevelser i köpcentrum som är tillgängliga för alla är en rolig uppgift för oss på ZILLOMAN att fortsätta med.
På tapeten står fortfarande hållbarheten. Och för många av våra kunders besökare är det en självklarhet att man har koll på sitt hållbarhetsarbete och hänger med i sin samtid. Det gäller givetvis att minnas att hållbarhet inte bara handlar om miljöfrågor utan även behöver inrymma social och ekonomisk hållbarhet. Med hjälp av Hållbarhetsgruppen på ZILLOMAN analyserar vi numera fler och fler av våra kunders hållbarhetsrapporter och strategier och kommer med förslag på vad vi som kommunikatörer kan göra för att lyfta upp det rådande hållbarhetsarbete man har inom bolaget. Låt oss hjälpa dig att ta medvetna beslut!
Men va trendar då inom hållbarhet? Jo, numera letar vi hållbarhetsambassadörer för att få hjälp att rensa i informationsbelastningen som finns inklusive alla certifierings symboler och nya ord på exempelvis material. Det finns en rådande diskussion om huruvida nya behov kommer att uppstå eller om vi framöver bara kommer se nya innovationer som fortsatt löser samma behov. I framtiden kommer vi, enligt trendspanare, söka efter produkter med en historia och äkthet som är lokalt producerat med klimatsmarta material. Det sägs samtidigt att vi har shoppat klart. Vi har numera ett större problem med att bli av med saker än att köpa nya. Men det betyder inte att retail är påväg att gå under. Däremot behöver vi hitta nya sätt. Människor är i regel villiga att spendera mycket pengar på att känna sig lyckliga. Men vad gör då människor lyckliga? Ja oavsett om det heter Camp, Macy’s Story eller Starbucks reserve så görs onekligen försök att skapa nya typer av konsumtionsupplevelser.
Vi har tid över med alla digitala hjälpmedel vi har i vardagen och trendspanare har sen ett par år tillbaka pratat om önskan att lära sig nya saker. Gärna i grupp som ett botemedel på ensamheten. Och gärna med hållbarhetstwist som botemedel mot konsumtionsmedvetenheten. Det resulterar såklart i hantverkets möjlighet till revival. Aldrig har det varit så poppis att gå kurser i hantverk, matlagning, sång, dans osv. Det är inte förvånande att det går så bra för koncept som Art and wine (eller varför inte titta på det svenska initiativet Måla och skåla), Clay n’ play eller Sticka och dricka. Vi lär oss gärna saker, i grupp. Så nu ser vi fram emot att skapa upplevelser där besökarna får lära sig något.
När TIME listar kommande ledare så hittar man många som tidigare ansetts vara “annorlunda” på denna lista. Det är coolt att vara egen numera. Filmen Catwalk berör och tv-serien Special är megapoppis. Vi hoppas att vi får möjlighet att skapa upplevelser där det som tidigare varit udda får ta plats.
Tidigare forskning har tydligt visat att marknadsförare generellt blivit alltför taktiska, konkreta och kortsiktiga för sitt eget bästa. Vi driver kortsiktiga klick och försäljningar. Att agera på data och ta fram ”rätt budskap vid rätt tidpunkt till rätt mottagare” har skett på bekostnad att sticka ut, att skapa känslor och att bygga varumärke. Statistik visar hur detta fokus har minskat reklamens effektivitet. Vi måste värna den varumärkesbyggande marknadsföringen. Också. Låt oss hjälpa dig att bygga ditt varumärke. Hur vill du uppfattas?
Och slutligen. Studier har visat att vi är mer mottagliga för budskap när vi är i rörelse. Så glöm inte att marknadsföra dina upplevelser analogt på din plats. Också.
Vi jobbar även vidare med de satsningar vi gjorde under 2019 med Kreativa gruppen, Hållbarhetsgruppen, kopplingen analogt digitalt, måluppfyllelse och vår digitala portal för årsavtalskunder. Mer om satsningarna vi gjorde då kan du hitta här.